Zdrowie

Jak dieta wpływa na leczenie jaskry

Nazywana „cichym złodziejem widzenia”, przez wiele lat potrafi nie ukazywać żadnych objawów, chociaż w postępujący sposób uszkadza nerw wzrokowy, prowadząc nawet do ślepoty. Co to za choroba? To oczywiście jaskra. Wymieniana jako jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku, dotyka obecnie około 70 milionów osób na świecie. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, jakie są objawy i przyczyny tej choroby oraz czy leczenie jaskryhttp://pryzmat-okulistyka.pl/ – można wspomóc dietą.

Objawy i przyczyny jaskry

Jaskra uznawana jest za tak podstępne schorzenie, ponieważ w większości przypadków przebiega bezobjawowo. Najczęściej wykrywana jest w czasie rutynowych badań lub diagnozowana w zaawansowanym stadium. Nie warto lekceważyć jej oznak, jakimi są:

– ostry, kłujący ból oka – zwłaszcza przy gwałtownych zmianach pozycji;
– migrena, silny ból głowy – zazwyczaj zlokalizowany nad łukiem brwiowym;
– niewyraźne widzenie, tzw. „widzenie przez mgłę”;
– zmniejszony zakres pola widzenia;
– nudności, stan wymiotny.

W większości przypadków objawy jaskry są przez pacjentów bagatelizowane. Dopiero w momencie tzw. ataku ostrego jaskry, który charakteryzuje się silnym bólem oka i głowy oraz wymiotami i nadmierną potliwością, chorzy decydują się na wizytę u lekarza. Ostry atak jaskry to stan nagły, wymagający natychmiastowego leczenia. Brak podjęcia kroków może grozić nawet utratą wzroku.

Przyczyny powstawania jaskry nie są do końca jasne. Wyróżnia się jednak czynniki ryzyka sprzyjające rozwojowi choroby, takie jak:

– dziedziczność,
– podwyższone ciśnienie wewnątrzgałkowe,
– hiperlipidemia i hipercholesterolemia,
– wiek (po 35. roku życia),
– niskie ciśnienie krwi bądź zbyt intensywnie leczone nadciśnienie,
– stres,
– migreny, bóle głowy,
– cukrzyca.

Gdy występuje chociaż jeden z wymienionych czynników, powinniśmy do dwóch razy w ciągu roku udać się na badanie profilaktyczne. W większości przypadków zaleca się jednak stałe konsultacje z okulistą i staranne monitorowanie stanu wzroku pacjenta.

Jaskra a dieta

W przypadku profilaktyki dieta jest bardzo istotna, jeśli chodzi jednak o leczenie jaskry ma ona znaczenie uzupełniające. Należy zacząć od monitorowania cholesterolu całkowitego, frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów we krwi. Zbilansowana dieta powinna pomóc w uregulowaniu ich poziomów do odpowiednich wartości. Trzeba również pamiętać o wyregulowaniu poziomu cukru we krwi, który może pogłębiać występujące już zaburzenia gospodarki lipidowej. Powinno się zatem wyeliminować z naszej diety cukier, wysokoprzetworzoną żywność i oczyszczone produkty zbożowe z tzw. białej mąki. Należy również zrezygnować z produktów sprzyjających wzrostom ciśnienia we krwi, głównie z alkoholu i kawy, które podwyższają też ciśnienie wewnątrzgałkowe. Może to spowodować pogłębienie niszczących skutków postępującej jaskry.

Wiemy już jakich produktów unikać. A na jakie powinniśmy postawić? Nasza dieta powinna być bogata w antyoksydanty, czyli przede wszystkim witaminy A i E, karotenoidy (w tym zeaksantyna, luteina i beta-karoten) oraz polifenole, najliczniej reprezentowane w żywności przez flawonoidy. Nasz jadłospis powinien być jak najbardziej urozmaicony, dlatego najlepiej uwzględnić produkty będące źródłem:

– witaminy C – cytrusy, czerwona i zielona papryka, pietruszka, czarna i czerwona porzeczka, kapusta czerwona i pomidory;
– prowitaminy A – marchew, dynia, szpinak, morele, jarmuż, sałata;
– witaminy E – orzechy i pestki, oleje roślinne, awokado, szparagi i czarne jagody;
– flawonoidów – szczególnie dużo jest ich w warzywach strączkowych, a także w cebuli, kapuście włoskiej, fasoli, cykorii, selerze i żurawinie;
– błonnika – warzywa, owoce, otręby;
– kwasów tłuszczowych omega 3 – EPA I DHA – tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź, makrela, sardynki i halibut;
– karotenoidów – pomarańcze, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, pomidory.

Ponadto warto wspomnieć, że karotenoidy są rozpuszczalne w tłuszczu, dlatego jedząc warzywa, najlepiej dodawać do nich olej.
Naukowcy zalecają również picie jednej filiżanki gorącej herbaty dziennie. Nie do końca wiadomo, dlaczego picie herbaty może przynieść pozytywne skutki przy leczeniu jaskry. Możliwe, że jest to związane z wysoką zawartością antyoksydantów w jej składzie. Nie odnotowano natomiast żadnego ani pozytywnego, ani negatywnego, wpływu picia kawy na przebieg tej choroby.
Uwzględniając dobroczynne właściwości odpowiednio zbilansowanej diety, warto przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i zadbać, aby znalazły się w nim wszystkie z wcześniej wymienionych składników. Należy przy tym pamiętać, że jaskra to choroba leczona przede wszystkim farmakologicznie i operacyjnie. Dlatego nie należy polegać jedynie na diecie, która jest tylko uzupełnieniem leczenia.